Slik gikk det for Norge i Eurovision 2016

For første gang på fem år klarte ikke Norge å komme til finalen i Eurovision Song Contest. Agnete Johnsen fra Finnmark og hennes sang ”Icebreaker” dessverre fikk ikke nok stemmer til å slå ut sine 17 rivaler i semifinalen.

Stefan Holm / Shutterstock.com

Stefan Holm

Den norske delegasjonen ble svært skuffet etter at stemmene hadde blitt delt ut, men satt fortsatt med hevet hode. Agnete Johnsen hadde før finalen gått ut med sin personlige historie og fortalt hvordan hun lider av psykiske problemer, og hadde derfor nektet å ta del i noen pressekonferanser før semifinalen. Det ble spekulert i at dette kan ha vært en av grunnene til det skuffende resultatet, fordi det å vise seg frem i media er en viktig del av oppkjøringen. Uansett resultat, bør vi være stolte over Agnete, som ikke bare har snakket sin sak, men også har gitt mange håp etter å ha delt sin historie om sine problemer.

Selv om sangen «Icebreaker» ikke nådde til finalen i årets Grand Prix i Stockholm, var det mange som trodde at sangen kunne nå langt, ja, faktisk gå hele veien og vinne finalen. Dette så vi også tidlig før semifinalene, da oddsen på sangen var lav og at forhåpningene var store. Agnete var altså ikke bare hele Norges favoritt, men slik gikk det altså ikke.

For Ukraina derimot gikk det bedre, for artisten Jamala stakk av med seieren, rett foran erkerivalen Russland. Kunne vi også ane at sangen hadde et politisk tema? Det gikk rykter om at Jamalas familie en gang hadde sittet som fanger på Krim-halvøya i 1944. Russland valgte å protestereetter tapet, og mente at politiske sanger ikke var lov i en sangkonkurranse som dette. Klagen nådde ikke frem, og seieren til Ukraina består som en av landets største seire noensinne i Grand Prix sammenheng.